Απόφοιτοι ιδιωτικών Ι.Ε.Κ.: Ένστολοι με δικαστική απόφαση – Ανατροπή

Πηγή: https://www.armyvoice.gr/2021/02/apofoitoi-idiotikon-iek-enstoloi-me-dikastiki-apofasi-anatropi/

Απόφοιτοι ιδιωτικών ΙΕΚ: Έγιναν ένστολοι με δικαστική απόφαση – Το δικαστήριο τους απέδωσε τα μόρια που έπαιρναν οι απόφοιτοι δημόσιων ΙΕΚ

Ανοιχτός ο δρόμος για τους απόφοιτους ιδιωτικών ΙΕΚ να διεκδικήσουν ισότιμα μια θέση σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη ενστόλων, μετά την δικαστική απόφαση Διοικητικού Εφετείου, στο οποίο είχε προσφύγει υποψήφιος ειδικός φρουρός.

Το διοικητικό Εφετείο διαπίστωσε άνιση μεταχείριση από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε βάρος των υποψηφίων Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. που είναι απόφοιτοι ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. της ειδικότητας “Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών”, σε σχέση με τους αντίστοιχους υποψηφίους, αποφοίτους δημοσίου Ι.Ε.Κ. της ίδιας ειδικότητας, καθόσον η προσαύξηση της βαθμολογίας κατά διακόσια (200) μόρια προβλέπεται μόνον για τους υποψηφίους που κατέχουν πτυχίο δημοσίου Ι.Ε.Κ. της εν λόγω ειδικότητας.

Πίσω από αυτή τη μάχη που κερδήθηκε, βρίσκεται κι αυτή τη φορά ο γνωστός δικηγόρος Αθηνών Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος έχει κερδίσει πολλές υποθέσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. 

Όπως δηλώνει στο Armyvoice.gr ο κ. Πέτρος Αγγελάκης, ο εντολέας του συμμετείχε στον διαγωνισμό πρόσληψης 1500 Ειδικών Φρουρών του έτους 2019 και ήταν κάτοχος πτυχίου ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. της ειδικότητας «Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών». Δεν προσμετρήθηκαν σ’ αυτόν διακόσια (200) μόρια από την κατοχή του πτυχίου αυτού, διότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 6 του ν. 2734/1999, της οικείας απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και, της προκήρυξης, η μοριοδότηση αυτή προβλεπόταν μόνον για τους κατόχους πτυχίου δημοσίου Ι.Ε.Κ. της ειδικότητας αυτής. Η μη προσμέτρηση των μορίων αυτών στη συνολική βαθμολογία του, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιλεγεί για πρόσληψη.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρόσφατη απόφασή του, τον δικαίωσε, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της ισότητας. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν υφίσταται διαφοροποίηση μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ άλλη, πέραν της δωρεάν φοίτησης που παρέχεται στα δημόσια Ι.Ε.Κ. Έτσι κρίθηκε ότι  για τους υποψήφιους Ειδικούς Φρουρούς που είναι απόφοιτοι ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. της ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών», υφίσταται άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους αντίστοιχους υποψηφίους, αποφοίτους δημοσίου Ι.Ε.Κ. της ίδιας ακριβώς ειδικότητας, ενώ δεν προκύπτει ο επιδιωκόμενος σκοπός δημοσίου συμφέροντος σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του Ειδικού Φρουρού, καθώς και η αναγκαιότητα της ανωτέρω δυσμενούς διάκρισης.

Με τα δεδομένα αυτά, το υπουργείο οφείλει σε συμμόρφωση προς την ανωτέρω δικαστική απόφαση να τον διορίσει ως Ειδικό Φρουρό.