Αποκλεισμός γυναικών από την πρόσληψή τους ως Ειδικών Φρουρών

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά πλειοψηφία τον αποκλεισμό των γυναικών από διαγωνισμό για πρόσληψη ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε πως ο αποκλεισμός γυναικών από διαγωνισμό που έγινε το 2000 για την πρόσληψη 1400 ειδικών φρουρών είναι αντισυνταγματικός, καθώς στηριζόταν στις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 5 του Ν. 2734/1999, που αναφέρει πως «για την κάλυψη των θέσεων Ειδικών Φρουρών, τα ειδικά καθήκοντα των οποίων λόγω του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών, απαιτούν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα, προσλαμβάνονται Έλληνες πολίτες άνδρες και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται η πρόσληψη γυναικών.»

Την Ολομέλεια απασχόλησε η προσφυγή γυναίκας  που επιθυμούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μετά την έφεση που άσκησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που τη δικαίωνε.

Όπως  αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, που χειρίστηκε την υπόθεση, το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι «η επίκληση στην εισηγητική έκθεση του ν. 2734/1999 των καθηκόντων των ειδικών φρουρών, καθώς και του στοιχείου του επικινδύνου και των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών των καθηκόντων αυτών, η άσκηση των οποίων απαιτούν ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα, δεν αποτελούν λόγω της γενικότητάς τους, σε συνδυασμό και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, κριτήρια συγκεκριμένα και πρόσφορα να δικαιολογήσουν το θεσπιζόμενο αποκλεισμό των γυναικών από το σύνολο των δραστηριοτήτων των ειδικών φρουρών».

Το ύψος

Ωστόσο, το 81% των γυναικών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό αποκλείονται εξαιτίας του κοινού ορίου αναστήματος για άνδρες και γυναίκες που ανέρχεται στο 1,70μ., ανάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο ύψους των Ελληνίδων (1,63μ. σύμφωνα με μελέτες της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και το οποίο διαθέτει μόνον το 19% του γυναικείου πληθυσμού.

Για το θέμα  του ορίου αναστήματος για την εισαγωγή στην Αστυνομία, εκκρεμεί η απόφαση της Επταμελούς Σύνθεσης του Γ’ Τμήματος του ΣΤΕ.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, στην απόφαση της Πενταμελούς Συνθέσεως του Γ’ Τμήματος του ΣΤΕ (που παρέπεμψε το ζήτημα στην Επταμελή Σύνθεση), εκφράστηκε η άποψη ότι «το τιθέμενο ελάχιστο όριο οδηγεί πρακτικά σε αποκλεισμό εξαιρετικά μεγάλου ποσοστού γυναικών υποψηφίων», καθώς και η άποψη ότι «η ανωτέρω θέσπιση ενιαίου ελαχίστου αναστήματος, παρά την, κατά την κοινή πείρα, σημαντική διαφορά (12-14 εκατοστά) ύψους, κατά μέσο όρο, ανδρών – γυναικών, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας».

Πηγή: https://m.naftemporiki.gr/story/860035/antisuntagmatikos-o-apokleismos-gunaikon-apo-tous-eidikous-frourous

Leave a comment