ΠΗΓΗ: https://armyvoice.gr/2024/09/dikastiki-niki-gia-stratiotiko-pou-apolythike-logo-kannavis/#goog_rewarded
Δικαστική Νίκη για Στρατιωτικό που Απολύθηκε Λόγω Κάνναβης – Επιστρέφει στην υπηρεσία γιατί η απόφαση δεν ήταν τεκμηριωμένη.
Απόφαση – σταθμός του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπέρ Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), ο οποίος είχε απολυθεί από το Στρατό λόγω χρήσης παράνομων ουσιών. Η απόφαση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της λεπτομερούς εξέτασης των νομικών πλαισίων και των υγειονομικών κρίσεων που εφαρμόζονται στους στρατιωτικούς. Ας δούμε αναλυτικά την υπόθεση και τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής.
Ο ΟΒΑ υπεβλήθη σε δειγματοληπτική τοξικολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, στην οποία βρέθηκε θετικός σε κανναβινοειδή. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ΟΒΑ απολύονται αν κριθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως ικανοί κατηγορίας Ι/3 έως Ι/5.
Σύμφωνα με την παράγραφο 343 του Προεδρικού Διατάγματος 11/2014, η διάγνωση «Διαταραχή από χρήση παράνομων ουσιών» εντάσσεται στην κατηγορία Ι/5, η οποία επιφέρει ακαταλληλότητα για την υπηρεσία και συνεπώς, απόλυση.
Μετά τη διαπίστωση της χρήσης παράνομων ουσιών, ο ΟΒΑ παραπέμφθηκε στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ) για να αξιολογηθεί η υγειονομική του καταλληλότητα.
Εκεί, του δόθηκε διάγνωση για «χαρακτηριολογικές εκδηλώσεις», κάτι που δείχνει συμπεριφορές που δεν συνδέονται απαραίτητα με μόνιμη ψυχική διαταραχή.
Ωστόσο, η αρμόδια Επιτροπή Απαλλαγών έκρινε τον στρατιωτικό ως ακατάλληλο κατηγορίας Ι/5, με αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη απόλυσή του από τις τάξεις του Στρατού Ξηράς.
Μετά την απόλυση του, ο στρατιωτικός προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με τον γνωστό δικηγόρο Αθηνών Πέτρο Αγγελάκη, για να αμφισβητήσει την απόφαση της Επιτροπής Απαλλαγών.
Το δικαστήριο τελικά τον δικαίωσε, ακυρώνοντας την απόφαση της Επιτροπής. Το Εφετείο έκρινε ότι η διάγνωση «χαρακτηριολογικές εκδηλώσεις» δεν εμπίπτει στην κατηγορία Ι/5, καθώς η εν λόγω κατηγορία αφορά συγκεκριμένα την «Διαταραχή από χρήση παράνομων ουσιών», η οποία περιλαμβάνει πιστοποιημένη ψυχική διαταραχή και όχι απλώς συμπεριφορικές εκδηλώσεις χωρίς διαταραχή.
Η απόφαση του δικαστηρίου υποδεικνύει πως η Επιτροπή Απαλλαγών έκανε λάθος στην ερμηνεία της νομικής διάταξης, καθώς η ψυχική πάθηση «Διαταραχή από χρήση παράνομων ουσιών» δεν συμπεριλαμβάνει τις χαρακτηριολογικές εκδηλώσεις που περιγράφηκαν στην περίπτωση του ΟΒΑ. Έτσι, η αποπομπή του από τις τάξεις του Στρατού κρίθηκε ως μη νόμιμη και ακυρώθηκε.
Επιπτώσεις και συμπεράσματα:
Η απόφαση που πέτυχε ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για τους στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.
- Πρώτον, καθορίζει ότι οι αποφάσεις για απόλυση πρέπει να βασίζονται σε σαφείς και τεκμηριωμένες διαγνώσεις που εμπίπτουν στο νομικό πλαίσιο.
- Δεύτερον, η απόφαση αυτή ενισχύει τη διαφάνεια και τη δίκαιη μεταχείριση στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις από τις αρμόδιες επιτροπές, υποχρεώνοντάς τες να εξετάζουν λεπτομερώς τα στοιχεία και τις διαγνώσεις.
Αναμφισβήτητα, αυτή η δικαστική κρίση αναδεικνύει τη σημασία της εξασφάλισης δίκαιης και νόμιμης μεταχείρισης από τις αρμόδιες αρχές.
Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει ότι, ακόμη και σε αυστηρά οργανωμένα πλαίσια όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, η τήρηση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του συστήματος.