Διεκδικώντας τη χαμένη θέση στο Δημόσιο

Μαριάννα Κακαουνάκη – Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (18/10/2020)

Η ιστορία του Τάσου ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Τότε είναι που είχε περάσει μέσω ενός διαγωνισμού ΑΣΕΠ στο Δημόσιο. Έχοντας ολοκληρώσει όλα τα ιατρικά και διαδικαστικά ραντεβού, ήταν έτοιμος να αναλάβει επιστάτης στις καλλιέργειες στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης στον τόπο του, την Κρήτη.

Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει, οι γονείς του προετοίμαζαν το τραπέζι στο χωριό για να το γιορτάσουν και εκείνος, έχοντας σπουδάσει βιολογική και οικολογική γεωργία, είχε μεγάλη προσμονή και χαρά που θα μπορούσε επιτέλους να κάνει τη δουλειά που αγαπούσε. Λίγες εβδομάδες όμως πριν ξεκινήσει, ένα τηλεφώνημα διέκοψε απότομα τα σχέδιά του.

Μια άλλη υποψήφια είχε κάνει ένσταση, ισχυριζόμενη πως είχε περισσότερα μόρια από εκείνον. Η ένστασή της εξετάστηκε και εκείνος, όπως τον ενημέρωσαν, ήταν πλέον ο επόμενος κατά σειράν υποψήφιος στον πίνακα κατάταξης. Με λίγα λόγια, η εν λόγω υποψηφία θα έπαιρνε τη θέση και εκείνος θα έμενε εκτός.

Έτσι και έγινε. Ο Τάσος αναγκαστικά έψαξε και βρήκε μια άλλη δουλειά ως πωλητής σε ένα κατάστημα με είδη υγιεινής. Συχνά όμως ερχόταν αντιμέτωπος με την ευκαιρία που είχε χάσει: Γνώριζε κάποιον που επίσης δούλευε στις αγροτικές φυλακές και όποτε τύχαινε να του μιλήσει ένιωθε στενοχώρια. Προσπαθούσε όμως να μην το πολυσκέφτεται. Και το είχε καταφέρει, μέχρι που πέντε χρόνια αργότερα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα με μια είδηση που τον αναστάτωσε: Η γυναίκα που είχε πάρει τη θέση του ήταν εκτός της υπηρεσίας.

Ξεκίνησε να ψάχνει το τι συνέβη και έμαθε πως λίγους μήνες νωρίτερα, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από όλα τα υπουργεία να προβούν σε εμπεριστατωμένο έλεγχο όλων των στοιχείων των υπαλλήλων και να διασταυρώσουν τα δικαιολογητικά και τα τυπικά προσόντα διορισμού. Ο έλεγχος εποπτευόταν από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και μέσα σε ελάχιστο διάστημα ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα: περίπου 500 δημόσιοι υπάλληλοι ήταν εκτός. Ένα από τα ονόματα στην πρώτη εκείνη λίστα ήταν και αυτό της συνυποψήφιάς του που είχε διοριστεί στη θέση του.

Ο έλεγχος εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τότε στην ελληνική δημόσια διοίκηση και αφορούσε όλα τα δικαιολογητικά που χρησιμοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την πρόσληψή τους, όπως απολυτήρια Λυκείου, πανεπιστημιακά πτυχία, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, βεβαίωση γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, κ.λπ. Στη συγκεκριμένη υποψήφια βρέθηκε στον έλεγχο πως ο τίτλος σπουδών με τον οποίο είχε διοριστεί ήταν πλαστός. Με αποτέλεσμα, στις αρχές του 2015, να ανακληθεί και επίσημα η απόφαση που αφορούσε τον διορισμό της.
«Δεν σας κρύβω πως ένιωσα μια δικαίωση γιατί είχα βιώσει την ένσταση εναντίον μου κάπως ως προσωπική επίθεση», λέει σήμερα ο Τάσος στην «Κ». Τότε ακόμα δεν του είχε περάσει από το μυαλό πως θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση. Κάποιος γνωστός του το ανέφερε σαν ιδέα και έτσι άρχισε να το ψάχνει. Κατ’ αρχάς μετέβη στις φυλακές. Μίλησε με τη διευθύντρια και όταν διαπίστωσε πως πράγματι είχαν ανάγκη να καλυφθεί η θέση, υπέβαλε αίτηση  στο υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να διορισθεί.

Η νομική οδός

Το αίτημά του αρχικά απορρίφθηκε από το υπουργείο, αλλά εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Απευθύνθηκε στο δικηγορικό γραφείο του Πέτρου Αγγελάκη, ο οποίος χειρίζεται τέτοιου είδους υποθέσεις. Ο δικηγόρος είχε παλαιότερα έναν πελάτη με ένα παρόμοιο ζήτημα – ως επιλαχών υποψήφιος για συνοριακός φύλακας είχε μάθει και εκείνος αντίστοιχα πως πολλοί διορισμοί είχαν ανακληθεί. Δεν προχώρησαν όμως ποτέ δικαστικά, διότι ο συγκεκριμένος ήταν χαμηλά στον πίνακα κατάταξης και στην πραγματικότητα δεν τον έθιγαν εκείνοι που είχαν υποβάλει πλαστά. «Αυτή είναι και η δυσκολία: να βρεθεί ποιος έχασε τη θέση από τους παρανόμως διορισθέντες», σημειώνει ο δικηγόρος. Στην περίπτωση βέβαια του Τάσου, ήταν σαφές ότι αυτός είχε χάσει τη θέση. Παρότι δεν υπήρχε νομικό προηγούμενο, αποφάσισαν να κινηθούν νομικά προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια.
Η υπόθεση πήρε πέντε χρόνια για να εκδικαστεί. Ο Τάσος την είχε σχεδόν ξεχάσει, γι’ αυτό και ήταν μεγάλη η έκπληξή του όταν ο κ. Αγγελάκης του τηλεφώνησε και του διάβασε την απόφαση που τον δικαίωνε: «Η ανάκληση του διορισμού δημιουργεί στη διοίκηση την υποχρέωση να επαναφέρει τα πράγματα στην κατάσταση που θα είχε διαμορφωθεί αν δεν είχε εμφιλοχωρήσει η συγκεκριμένη παρανομία», γράφει χαρακτηριστικά στην απόφαση. Σήμερα ο Τάσος είναι σε αναμονή, περιμένοντας να καθαρογραφεί. Με βάση αυτά που κρίθηκαν στο δικαστήριο, το υπουργείο οφείλει να τον διορίσει. Ανοίγοντας βέβαια τον δρόμο και σε άλλους που μπορεί να έχουν βρεθεί στο παρελθόν, στην ίδια θέση με εκείνον.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561121381/diekdikontas-ti-chameni-thesi-sto-dimosio/